ОДРЖАНА ПРВА ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА „МЛАДИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ СРБИЈЕ“

Хотел Хил у Јагодини је дана 04.01.2020. године био место одржавања свечане скупштине удружења „Млади пољопривредници Србије“. Оснивачи удружења, Младен Минић и Оливер Алексић, са својим најближим сарадницима, организовали су величанствен скуп. Целокупна организација је била на веома високом нивоу, од самог уласка и срдачног пријема домаћина, акредитовања, двочасовног излагања предавача, додељивања награда најзаслужнијим члановима, преко сјајних гостију који су имали веома корисна излагања, па све до коктела на крају вечери.

 

На почетку су оснивачи удружења поздравили више од стотинак присутних, од којих је један део представљао чланове скупштине који су имали и право гласа. Оливер Алексић је најпре говорио о постигнутим резултатима у претходном периоду. Наиме, удружење је основано 07.04.2019. године и од тог дана бележи свакодневни раст броја чланова, тако да у овом тренутку броји преко 250 чланова. Изложио је својеврсну анализу до које се дошло тако што свако од чланова, у тренутку приступања удружењу, попуњава упитник удружења, где наводи информације о свом пољопривредном газдинству, пољопривредној култури, дистрибуцији производа… На тај начин је удружење у самом старту упознато са сваким од чланова, али и има општу слику и изглед удружења, тако да може да усмери своје деловање у одређеном правцу. Након тих уопштених излагања и представљања ,,крвне слике“ удружења, приступило се процедуралним стварима саме скупштине. На дневном реду је било усвајање Извештаја о раду за 2019. годину, допуна Статута удружења у смислу члана којим се предвиђа стварање огранака удружења у више градова Србије, као и усвајање Плана рада удружења за 2020. годину. Сви предлози и све тачке дневног реда су једногласно усвојене.

 

Следећи говорник је био председник Управног одбора удружења, Младен Минић, који се осврнуо на претходни период, сумирао резултате удружења и представио циљеве за наредну годину. Истакао је сарадњу са многим предузећима, нагласивши да се њихов број константно увећава, да људи препознају значај заједничког деловања и тзв. троструког удруживања (пољопривредник, добављач, удружење), где свако има свој интерес и свако види своју шансу, како пољопривредник који жели да ради и да свој рад наплати, тако и добављач који има за циљ да прода своју робу, а на крају и само удружење. У међувремену, за непуних годину дана рада, удружење је напредовало и у том смислу да сада може да прави селекцију предузећа са којим жели да сарађује. Младен је говорио и о управо завршеном Конкурсу за младе пољопривреднике, као и недавно објављеном Конкурсу за набавку трактора и указао на значај и улогу удружења у свему томе. На крају обраћања је најавио и формирање првих задруга које би проистекле из удружења и  да њих очекује у марту 2020. године, а ту је пре свега навео сточарску задругу обзиром да има око 70 чланова удружења који се баве сточарском производњом. Уз пригодне поклоне сарадницима удружења који су од самог почетка ту и који су уложили највише труда да све достигне садашњи ниво, Младен је завршио своје излагање.

 

После овога, реч су имали представници фирми и предузећа који сарађују са удружењем „Млади пољопривредници Србије“. Присутнима су се редом обратили: Дејан Рељић, испред фирме „De Heus“, која има водећу позицију у производњи хране за животиње; Никола Матић из Параћина  испред фирме „Матамед“, који се бави производњом пчеларске опреме; Владимир Цветковић испред фирме „Никол Аграг д.о.о.“из Ниша; представници „Комерцијалне банке“; представници Високе пољопривредно – прехрамбене школе из Прокупља, који су понудили било какав вид сарадње…

 

На крају се присутнима обратио и саветник министра пољопривреде, из Сектора за рурални развој, Александар Богићевић. Он се захвалио на позиву, похвалио је организацију, истакао ентузијазам и предузимљивост оснивача и понудио несебичну помоћ у сваком облику. Говорио је и о Конкурсу за младе пољопривреднике, где је поднето око 4.500 пријава, о актуелном Конкурсу за набавку новог трактора, о плановима за 2020. годину, стварима које су добре, али и о оним где постоји могућност побољшања и напретка. Указао је на то да је овакво удруживање фантастичан пример у нашој држави и да би било добро да има више оваквих удружења, али је у том смислу песимиста, тако да ће највероватније пре ово удружење организовати остале, него што ће се они сами организовати, имајући у виду амбициозност и идеју удружења „Млади пољопривредници Србије“. Громогласаним аплаузом на крају излагања поздрављени су сви говорници, након чега је приређен свечани коктел, где су се присутни упознали, разменили искуства, остварили и контакте, што је и био циљ свега.

 

Писао: Тихомир Симић

PKP_5305
PKP_5499
PKP_5549