OPŠTI CILJ PROJEKTA

Opšti cilj projekta je unaprediti položaj poljoprivrednika kroz digitalno osnaživanje i pravovremeno informisanje o aktuelnim javnim pozivima.

Kako se zbog nemogućnosti kreiranja i upravljanja nalogom na „e-Agraru“ ne bi ugasio veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je unaprediti njihov položaj kroz digitalno opismenjavanje i učenje.

Fokus digitalnog opismenjavanje je na mladima, jer su mladi ti koji lakše usvajaju nova znanja, skloniji su digitalizaciji i njihovim osnaživanjem podstičemo da se postojeća porodična poljoprivredna gazdinstva prenesu sa starijih članova koji su nosioci gazdinstva, na mlađe članove domaćinstva.

Činjenica je da su mladi ti koji se daleko bolje snalaze sa digitalnim alatima, pa tako mogu mnogo lakše pratiti i aktuelne podsticaje u poljoprivredni, dostupne na web platformi www.podsticajiupoljoprivredi.rs  koju uređuju Mladi poljoprivrednici Srbije i mediji Agronews.

Uloga specijalizovanog medija Agronews, koji se inače bavi temama vezanim za poljoprivredu i ruralni razvoj, jeste kontinuirana i pravovremena informisanost poljoprivrednika o aktuelnim temama, a digitalna transformacija srpske poljoprivredne je jedna od važnijih i najaktuelnijih tema trenutno.

Istraživanje nivoa digitalne pismenisti poljoprivrednika vršiće se u okviru projekta kroz web anketiranje, a rezultati dobijeni na ovaj način direktno će uticati na razvijanje deljeg koncepta edukacije. Organzovanje treninga i edukativnih tribina prestavlja paket aktivnosti u okviru kojih se stečena znanja direktno prenose poljoprivrednicima, korisnicima e-Agrara.

Projekat se realizuje u periodu od 01. septembra 2023. godine do 31. maja 2024. godine.

PROJEKTNE VESTI

VIDEO MATERIJAL

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“