STARTOVAO PROJEKAT ”DIGITALNO OSNAŽIVANJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA”

STARTOVAO PROJEKAT ”DIGITALNO OSNAŽIVANJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA”

Bolji položaj poljoprivrednika kroz digitalno osnaživanje i pravovremeno informisanje o aktuelnim javnim pozivima za finansiranje u poljoprivredi je cilj koji udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i medij Agronews žele da postignu realizacijom ovog projekta

Informatička nepismenost poljoprivrednog sektora je trenutno najveća kočnica za veliku većinu. Kako se zbog nemogućnosti kreiranja i upravljanja nalogom na digitalnoj platformi ”eAgrar”, koja je nedavno uvedena i obavezna za svakog poljoprivrednog proizvođača koji aplicira za državne subvencije, ne bi ugasio veliki broj poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je unaprediti njihov položaj kroz digitalno opismenjavanje i učenje.

Fokus digitalnog opismenjavanje je na mladima, jer su mladi ti koji lakše usvajaju nova znanja, skloniji su digitalizaciji i njihovim osnaživanjem podstičemo da se postojeća porodična poljoprivredna gazdinstva prenesu sa starijih članova koji su nosioci gazdinstva, na njih i time omogućimo nesmetano unapređenje poljoprivrede u skladu sa evropskim tekovinama, razvojem tehnologije i održivim razvojem. Sa druge strane, mladi su ti koji barataju osnovnim informatičkim i digitalnim znanjem, dovoljnim da prate na postojećoj platformi podsticajiupoljoprivredi.rs sve aktuelne javne pozive na lokalnom i nacionalnom nivou za podsticaje u poljoprivredi.

Prema rečima Milene Vulić, koordinatorke projekta “Digitalno osnaživanje mladih poljoprivrednika”, projektne aktivnosti su započete anketiranjem poljoprivrednika o platformi ”eAgrar”, kako bi smo imali jasniju sliku o nivou njihove digitalne pismenosti, o čemu će se informisati zajednica i donosioci odluka zaduženi za pružanje podrške poljoprivrednicima na lokalu.

”Mladi poljoprivrednici Srbije će u okviru projekta organizovati trening za mlade poljoprivrednike – učenike srednjih poljoprivrednih škola i studente poljoprivrednih fakulteta, održati edukativne tribine za mlade poljoprivrednike koje vode najperspektivniji polaznici treninga uz mentorsku podršku stručnog tima MPS-a, kao i pružiti individualnu podršku poljoprivrednicima na terenu. Ove aktivnosti treba da doprinesu boljoj obučenosti poljoprivrednika i budućih poljoprivrednika da koriste novu digitalnu platformu “eAgrar””, objašnjava Milena.

Kako dodaje, pravovremeno informisanje poljoprivrednika o pozivima za podsticaje u poljoprivredi omogućeno je kroz održavanje i unapređenje jedinstvene platforme podsticajiupoljoprivredi.rs na kojoj su objedinjeni pozivi svih lokalnih samouprava, ali i nacionalni pozivi i pozivi iz IPARD programa. Projektom je predviđeno i snimanje edukativnih video uputstava i njihova promocija kroz društvene mreže i medije što predstavlja još jedan vid online edukacije prilagođene mladima i doprineće boljoj informisanosti poljoprivrednika.

Udruženje građana Mladi poljoprivrednici Srbije osnovano je aprila 2019. godine i do danas okuplja oko 500 članova, poljoprivrednih proizvođača iz svih krajeva Srbije. Cilj Mladih poljoprivrednika Srbije je da pospeši razvoj mladog i inovativnog poljoprivrednog sektora širom Srbije i pomogne u stvaranju novih i boljih, radnih i životnih, uslova za sve koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Udruženje ima izgrađenu mrežu stručnih saradnika – srednjoškolaca, studenata i onih sa završenim fakultetima čiji je rad usmeren na sektor poljoprivrede i održivi razvoj. Ovaj stručni tim okupljen je sa ciljem da pruži podršku članovima udruženja predlagajući im rešenja za pokretanje ili unapređenje proizvodnje.

Uloga specijalizovanog medija Agronews, koji se inače bavi temama vezanim za poljoprivredu i ruralni razvoj, jeste kontinuirana i pravovremena informisanost poljoprivrednika o aktuelnim temama, a digitalna transformacija srpske poljoprivredne je jedna od važnijih i najaktuelnijih tema trenutno.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews, podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole ”Mladi i mediji za demokratski razvoj“.