POLJOPRIVREDNICI IZ REKOVCA ČEKAJU JAVNE POZIVE ZA PODSTICAJE U POLJOPRIREDI KOJE RASPISUJE OPŠTINA REKOVAC

POLJOPRIVREDNICI IZ REKOVCA ČEKAJU JAVNE POZIVE ZA PODSTICAJE U POLJOPRIREDI KOJE RASPISUJE OPŠTINA REKOVAC

U okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” , u amfiteatru Poljoprivredno veterinarske škole sa domom učenika u Rekovcu, održana je informativna tribina na kojoj su lokalni podsticaji u poljoprivredi bili glavna tema.

Učenicima poljoprivednog i veterinarskog smera predstavlje je Program poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji sprovodi opština Rekovac, zajedno sa merama koje su prepoznate kao prioritet i za koje se izdvajaju finansijska sredstva iz opštinskog budžeta.

Opština Rekovac ne može se svakako porediti sa daleko većim i razvijenijom gradovima i opštinama kao što su Svilajnac, Kraljevo ili Kruševac, gde su budzeti za poljoprivredu desetostruko veći, ali svakako može raditi na boljoj informisanosti potencijalnih korisnika sredstava i bolju iskorišćenost, zaključeno je na ovoj tribini.

Profesori škole domaćina ovog edukativnog događaja posebno su bili zainteresovani za temu podsticaja i zaključili da ovu temu treba uvrstiti u nastavni plan i program, aktivno pratiti pozive i mlade naučiti kako da apliciraju. Oliver Aleksić , u ulozi koordinatora projekta sa prisutnima je poveo aktivnu diskusiju o tome koliko je važno da sredstav budu isplaćena na vreme kako bi poljoprivrednici dalje ulagali u svoju proizvodnju, ali se ni po tom pitanju Rekovac ne može pohvaliti jer postoje kašnjena u isplati podsticaja sada već duže od 6 mesecu od strenutka donošenja pozitivnog rešenja.

Mladi poljoprivrednici, učenici poljoprivredne izrazili su veliku zainteresovanost za ovu temu i spremnost da informacije prenesu svojim roditeljima koji su u većini slučajeva nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Stručni tim Mladih poljoprivrednika Srbije, posebno je ohrabrio ove mlade da se aktivno uključe u rad udruženja i prijave za učešće na predstojećem kampu „Letnjoj školi za mlade poljoprivrednike“ koji se planira za mesec avgust.

Ovaj edukativni događaj upriličen je dodelom sertifikata i koktel posluženjem za sve učesnike.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“