ODRŽANA EDUKATIVNA TRIBINA U HEMIJSKO – TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI U KRUŠEVCU

ODRŽANA EDUKATIVNA TRIBINA U HEMIJSKO – TEHNOLOŠKOJ ŠKOLI U KRUŠEVCU

U okviru projekta “Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi” , učenici poljoprivrednog smera uz mentorsku podršku Mladih poljoprivrednika Srbije, održali su informativnu tribinu na kojoj je glavna tema bila u vezi sa Aktuelnim lokalnim javnim pozivima za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi grada Kruševca.

Tribina je održana u petak 19.maja.2023. godine, gde su učenici imali ulogu vršnjačkih edukatora i svojim vršnjacima predstavili mogućnost apliciranja za različite vidove lokalnih podsticaja. Grad kruševac, pored ulaganja u mašine i opremu vezanih za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, uvrstio je još nekoliko mera kao što je organska proizvodnja , ruralni turizam i prerada primarnih poljoprivrednih proizvoda, a iz budžeta je ove godine za poljoprivredu izdvojeno preko 55 miliona dinara.

Maksimalni iznos koji jedno poljoprivredno gazdinstvo može da ostvari u jednoj godini kreće se od 50.000 dinara pa sve do 500.000 dinara, a ukoliko se žena mlađa od 40 godina odluči da se bavi organskom proizvodnjom, iznos podsticaja za ulaganje u nabavku organskog sadnog i semenskog materijala iznosi 100% , kaže Oliver Aleksić koordinator projekta

Zainteresovanost za ovu temu iskazali su i profesori škole domaćina jer se velika većina profesora bavi poljoprivredom i prema njihovim rečima, ova vrlo značajna tema koja nije deo formalnog obrazovnja, ima izuzetnu važnost za svakog ko namerava posle završene škole da nastavi da se bavi poljoprivredom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i da ova sredstva treba svakako iskoristiti.

Analiza pokazuje da za lokalne podsticaje grada Kruševca, aplicira oko 700 poljoprivrednika, i da oko 650 poljoprivrednika ostvari pravo na podsticaje i da je iskorišćenost sredstava preko 85% ističe Aleksić i dodaje da je udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije krajem 2022. godine uspostavilo dijalog sa predstavnicima Veća za poljoprivredu i dalo preloge za uvođenje novih mera podrške u okviru ruralnog razvoja.

Mladi poljoprivrednici Srbije i Agronews su kroz ovaj projekat kreirali jedinstvenu web platformu www.podsticajiupoljoprivredi.rs na kojoj se sada nalaze svi lokalni javni pozivi na koje poljoprivrednici mogu da apliciraju, a tu su i ostali oblici davanja kroz nacionalne mere, IPARD, progam Svetske banke i fondovi za poljoprivredu kojih je sve više.

Za koktel posluženje koje je upriličeno na događaju, potrudili su se učenici pekarskog i prehrambenog smera, koji su pokazali da su izvrsni kulinarski majstori i da će iz ove vrlo ugledne obrazovne institucije izaći kao pravi profesionalci spremni za tržište rada.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“