Subvencije za poljoprivredu da budu redovnije i veće

Subvencije za poljoprivredu da budu redovnije i veće

Procedura oko apliciranja za subvencije nije komplikovana, posebno ukoliko postoji pomoć službe za poljoprivredu, kažu poljoprivredci i naglašavaju da bi država trebalo da postojeće subvencije poveća, ali i da se one redovnije isplaćuju.

Milenko Jovanović je poljoprivrednik iz sela Milakovac kod Kraljeva, koji na svom imanju gaji stotinak ovaca. Pored pomoći porodice, Milenko dobija i pomoć države u vidu subvencija. Nedavno je izgradio i nov objekat za ovce za koji kaže da ga nije bilo lako izgraditi, jer to iziskuje dosta ulaganja. Informacije vezano za subvencije dobija putem savetodavne službe.

”Apliciramo za ovce, sedam hiljada po ovci. I kad možemo za jagnjad – kad ih prodamo preko računa dobijemo dodatnih 2.000 dinara”, kaže Jovanović.

Milenko najviše novca ulaže u nabavku ovaca ali i u opremanje objekta za njihovo čuvanje. Subvencije koje daje lokalna samouprava Kraljeva nije koristio jer, kako kaže, nije za njih do sada ni konkurisao. I pored toga, smatra da je svaka pomoć dobrodošla i da subvencije puno znače.

”Mnogo znače. Treba uložiti u poljoprivredu, u đubre, u seme, naftu, neračunajući svoj rad. Kao i svi na selu koji ne računaju svoj rad, računaju samo ono što ulože, i to je velika stavka”.

Procedura oko apliciranja za subvencije nije komplikovana, posebno ukoliko postoji pomoć službe za poljoprivredu, kaže Jovanović i naglašava da bi država trebalo da postojeće subvencije poveća, ali i da se one redovnije isplaćuju.

”Mi treba da znamo kada su isplate subvencija, nema veze da li su u julu, da li u avgustu, u novembru, mi ćemo prema tome da se orijentišemo i da planiramo”, napominje Jovanović.

Glas poljoprivrednika treba da se čuje, smatra Jovanović, i dodaje da bi oni trebalo da učestvuju u radu lokalne samouprave, ali i države jer oni sami najbolje poznaju problematiku i potrebe poljoprivrednika, a svojim učešćem dali bi prave informacije sa terena.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije i Centra za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj / Agronews medija podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“