Poljoprivrednici treba da učestvuju u radu lokalne samouprave

Poljoprivrednici treba da učestvuju u radu lokalne samouprave

Dragan Todorović iz sela Dublje kod Svilajnca bavi se stočarstvom i proizvodnjom mleka. Dragan je i odbornik u opštini. On za svoj rad i za potrebe svog gazdinstva koristi i državne i subvencije koje daje lokalna samouprava. Za njih saznaje od svojih kolega iz opštine. Prema njegovom mišljenju, poljoprivrednici treba da učestvuju u radu lokalne samouprave, da se poboljša rad opštine i što se tiče stočarstva da se uključe svi oni koji mogu da pomognu da se stočarstvo unapredi.

”Iz opštine nam pomognu, skupe svu dokumentaciju, popune je i ubace u kovertu, mi samo treba da je pošaljemo. Zadnju subvenciju sam dobio još davne 2010. za traktor i kosačicu, od države. Dobijam svake godine od lokalne samouprave, 70 odsto povraćaja od uloženih sredstava za poljoprivrednu mehanizaciju, do 150.000 dinara. To sam aplicirao I dobio povraćaj. Predao sam ove godine zahtev državi za povraćaj novca za vučnu tanjiraču koju sam kupio, ali još uvek nisam dobio ni novac, ni odgovor”, napominje Todorović.

Dragan najviše ulaže u mehanizaciju i priplodni materijal koji nabavlja isključivo iz uvoza. Kako ističe, lokalna samouprava će kroz subvencije pomoći kupovinu junica.

”Opština će davati 1.000 evra po kravi, po junici, onome ko bude kupovao junicu. Prve godine utvrđen je maksimum za kupovinu 100 grla. Mislim da svi treba da učestvuju u radu lokalne samouprave, da se poboljša rad opštine i što se tiče stočarstva da se uključe svi oni koji mogu da pomognu da se stočarstvo unapredi. Zadnjih godinu, dve dana dosta je i krava prodato, zbog jeftine cene mleka”, objašnjava Dragan.

Učešće poljoprivrednih proizvođača u rad lokalne samouprave bilo bi bolje ne samo za  njih već i za celu državu, kaže Todorović, sa kojim smo razgovarali i o ceni mleka.

”Do pre jedno tri, četiri meseca bile su dve mlekara ovde u opticaju. Od kada se čulo da će u Svilajnac doći mlekara Master frigo sa Zlatibora, svi su počeli da dižu cenu mleka, svakih 15 dana po 3-5 dinara. To je za nas mnogo velika satisfakcija, povećanje otkupne cene mleka, kada I mi proizvođači, imamo računicu da radimo”, kaže ovaj stočar.

Kompanija Master frigo u planu ima izgradnju mlekare u Svilajncu kao i izgradnju otkupnog centra. Na taj način mlekari će imati siguran otkup i dobru cenu.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“