Saradnja sa lokalnim vlastima i savetodavcima olakšava put do subvencija

Saradnja sa lokalnim vlastima i savetodavcima olakšava put do subvencija

Vladimir Demirović, poljoprivrednik iz sela Velika Ježevica kod Požege,  kaže da sa lokalnom samoupravom, savetodavnom službom i sektorom za poljoprivredu ima odličnu saradnju i svu potrebnu pomoć oko pripreme dokumentacije, kako za subvencije koje ona daje, tako i za one od države.

”Procedre su jednostvane, potrebno je par osnovnih papira, o vlasništvu gazdinstva, iz Trezora potvrda o površini koja se obrađuje, pasoši od krava. Svakako imamo pomoć u opštini prilikom popunjavanja papira”, kaže Demirović.

On je nedavno dobio subvenciju od opštine za kupovinu muzilice. Kako se Vladimir bavi stočarstvom, kupovina muzilice puno znači jer će, kako kaže, na taj način smanjiti troškove proizvodnje, uštedeti vreme i olakšati posao.

”Nakon dobijenih sredstava od opštine odmah planiramo nastavak investiranja. Planiramo kupovinu sitne mehanizacije za koju uglavnom dobijamo pomoć od lokalne samouprave. Bitno je da imamo novu, ispravnu mehanizaciju, sigurnu za rad. Ako krenemo da radimo a imamo problema sa kvarovima, izgubimo dosta vremena što poskupljuje i troškove proizvodnje. A glavni cilj i opstanak ove proizvodnje je da se smanje troškovi”, navodi ovaj mladi stočar.

Opština puno pomaže poljoprivrednicima u skladu sa svojim mogućnostima što se, prema Demirovićevim rečima, pre svega odnosi na pomoć u kupovini sitne mehanizacije i opreme.

”Smatram da je to od opštine dovoljno. Moje gazdinstvo se bavi stočarstvom, imam povraćaj za osemenjivanje krava, pa je i to jedan vid pomoći, što je za sada dovoljno. Mi bi voleli da je to više ali budimo realni – opština iz svojih sredstava nema mogućnosti za pomoć prilikom kupovine neke krupnije mehanizacije, za to postoje nacionalni programi Ministarstva poljoprivrede. Konkurisali smo i dobili rešenje od ministarstva za kupovinu novog traktora, čekamo ugovor o konačnoj investiciji i nadamo se da ćemo ga dobiti do kraja godine”, kaže Demirović.

Vladimir Demirović je i predsednik Mesne zajednice sela Velika Ježevica i, kako kaže, sa još nekoliko mlađih ljudi iz sela trude se da pomognu da život u ovom selu bude lakši. Sve predloge i zahteve meštana sela prosleđuju lokalnoj samoupravi koja izlazi na teren i pomaže.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“