Ako mladi poljoprivrednici ne ostanu i opstanu na selu onda budućnosti za selo i nema

Ako mladi poljoprivrednici ne ostanu i opstanu na selu onda budućnosti za selo i nema

Vladimir Pavlović mladi je poljoprivredni proizvođač iz sela Sezemče nadomak Kruševca. Vladimir je nosilac poljoprivrednog gazdinstva, a kao mlad poljoprivrednik koristi subvencije grada kao i subvencije koje daje država. Ako mladi poljoprivrednici ne ostanu i opstanu na selima onda budućnosti za selo i nema, kaže Vladimir. Uključen je u rad lokalne samouprave, a kao predsednik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase Leskovica često je u kontaktu sa ljudima iz lokalne samouprave i PSSS-a.

”Za subvencije sam saznao putem lokalne samouprave, na njihovom sajtu pratim konkurse, a informišem se i direktno u kancelariji, u opštini. Punu pomoć nam pruža i Poljoprivredno stručna služba koja nam popunjava deo papira i pomaže nam prilikom konkurisanja. Sviđa mi se da za istu mehanizaciju ne može na više mesta da se konkuriše, tako da nema zloupotrebe sredstava. Ja, kao mladi poljoprivrednik, imam 60 odsto povraćaja od grada, to je ipak lepa para, kada se vrati”, objašnjava Pavlović.

Procedura prilikom apliciranja nije komplikovana, kaže Vladimir i naglašava da se najvažniji papiri nabavljaju u Upravi za trezor.

”Potrebni su računi i najbitnije je da se zna da je taj novac potrošen u pametne svrhe. Ja sam od grada Kruševca dobio povraćaj za traktorsku rotacionu kosu, skoro sam kupio letnji atomizer za prskanje voća, ovih dana ću podneti zahtev za povraćaj. Konkurisao sam za beskamatne kredite koje daje opština, sa tim kreditima sam završio deo štale. Svake godine konkurišem za telad koju ostavim na čuvanje za podmladak, grad pomaže sa 10.000 dinara za svako ostavljeno žensko tele. Bila je malo kompikovana procedura dok je gazdinstvo bilo na dedu, sada ništa nije komplikovano, završe se skoro svi papiri za dan”, napominje Vladimir.

Kada bi mogao da da predlog lokalnoj samoupravi da nešto promeni ili novo primeni, Vladimir kaže da bi predložio uvećanje budžeta za poljoprivredu, jer su ove godine zbog nedostatka novca konkursi kratko trajali.

”Najbitnije je da povećaju novac da svi mogu doći do tih sredstava. Mi u gradu možemo da konkurišemo maksimalno do 200.000 dinara za povrat novca, to je dovoljno za neke sitnije mašine. Mi ne možemo da kupimo traktor kao što je moguće u Vojvodini. Grad treba da pomogne nama stočarima. Tačno je oni daju povraćaj za mašine ali mi treba da imamo para da kupimo te mašine. Ove godine nije bilo konkursa za kredite, nama je potreban i kredit da bi mogli da kupimo neku mašinu. Bolja solucija bi bila kao na nivou republike – recimo konkurs 50:10:40 – konkurišem pa znam da li da kupujem ako prođem. Na lokalu kupujem mašinu pa predajem za povraćaj i onda razmišljam da li ću ili neću proći”, kaže Vladimir.

Ako mladi poljoprivrednici ne ostanu i opstanu na selima onda budućnosti za selo i nema, kaže Vladimir. On je naglasio da je uključen u rad lokalne samouprave, a kao predsednik Udruženja odgajivača goveda simentalske rase Leskovica često je u kontaktu sa ljudima iz lokalne samouprave i PSSS-a.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“