Uz pomoć savetodavaca do lakšeg apliciranja za subvencije

Uz pomoć savetodavaca do lakšeg apliciranja za subvencije

Zahvaljujući pomoći Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, Filip Babić, voćar iz Požarevca, koristi subvencije i države i lokalne samouprave. U radu lokalne samouprave Babić ne učestvuje zbog velikog obima posla, mada, kako kaže, ne isključuje tu mogućnost u nekoj bliskoj budućnosti. Poljoprivredni proizvođači, kako dodaje, treba da učestvuju u radu lokalne samouprave jer oni najbolje znaju svoje i potrebe svojih kolega.

Filip Babić je voćar iz Požarevca. Na 4,5 hektara gaji krušku viljamovku, a poseduje i oko 40 košnica. Poljoprivredom se bavi od 2009. godine, a pčelarstvom od 2014. Njegovo gazdinstvo koristi subvencije i države i lokalne samouprave.

”Prvi put sam o subvencijama saznao preko TV-a, a zatim su mi stručnjaci iz Poljoprivredno stručne službe pomogli da ostvarim prve subvencije – za sadnice kruške vilijamovke. Posle toga sam ih još koristio, uz pomoć ljudi iz Poljoprivredno stručne službe”, kaže Babić.

Poljoprivredna stručna služba u Požarevcu je na njegovom voćnjaku instalirala meteorološku stanicu. Kako kaže, on od njih dobija pomoć oko podnošenja zahteva. Kada je prvi put aplicirao za subvencije nije imao pomoć pa se teško snalazio.

”Prvi put je bilo teško, posle je sve to teklo lakše, uglavnom je procedura za apliciranje ista iz godine u godinu. Poslednji put sam kupio atomizer za prskanje voća. Dobio sam subvencije i za traktor i za priključne mašine i sad sam aplicirao za kazan za proizvodnju rakije, kod lokalne samouprave”, objašnjava Babić.

Filip proizvodi i rakiju viljamovku kojom snabdeva lokalne restorane. Svaka pomoć je, kaže, dobrodošla, a novac od subvencija ulaže u voćnjak. To ulaganje i rad na voćnjaku planira da nastavi i ubuduće.

”Možda ću investirati u neku hladnjaču manjeg kapaciteta, da bude povezana sa destilerijom. Destilerija je još u pripremi, ja bih to napravio ovde, u voćnjaku”, kaže ovaj vredan poljoprivrednik.

Babića smo pitali kakav je njegov predlog za lokalnu samoupravu i državu, u šta bi trebalo najviše ulagati.

”Ovde bi trebalo podići jednu fabriku za preradu voća i povrća i jednu hladnjaču koja bi olakšala otkup proizvođačima. Voćarstvo je u ovom kraju krenulo da se širi a otkupni centri su daleko. Farbrika za preradu bi podigla otkupnu cenu konzumne robe”, napominje Filip.

U rad lokalne samouprave Babić ne učestvuje zbog velikog obima posla, mada, kako kaže, ne isključuje tu mogućnost u nekoj bliskoj budućnosti. Poljoprivredni proizvođači, kako dodaje, treba da učestvuju u radu lokalne samouprave jer oni najbolje znaju svoje i potrebe svojih kolega.

Rad Mladih poljoprivrednika Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole “Mladi i mediji za demokratski razvoj“