Ђаци рекли ДА рециклажи

Ђаци рекли ДА рециклажи

Ученици Пољопривредно-ветеринарске школе са домом ученика у Свилајнцу, данас су једногласно рекли ДА рециклирању. Постављајући велики број питања и активно учествујући у дискусији јасно су показали спремност да буду заговорници очувања животне средине.

“Ова велелепна школа, која има импозантну економију, која се простире на преко 140 хектара и школује шет образовних профила, право је место за разговор о рециклажи. Ви, млади сте основа на којој треба да се гради будућност. Напредак је могућ само уз улагање у знање, а да би будућност свих вас била онаква какву желите и заслужујете, онда је потребно да ви и ми заједно радимо на томе. Предавања и едукације неће дати ефекте ако знања не усвојимо и применимо, како у својој пословној каријери, тако и у свакодневном животу. Наш задатак, испред „Центра за савремену едукацију и комуникацију“ и „Младих пољопривредника Србије“, у оквиру Пројекта “Имплементација модела циркуларне економије рециклирањем пластичног отпада из пољопривреде” јесте да вам пружимо адекватна знања и упознамо вас са свим чињеницама како бисте сутрадан, могли да их примените и створите будућност какву желите.” Овим речима присутним ђацима обратио се Данило Стругаревић менаџер на пројекту.

Едукација о правилном поступању са пластичним отпадом који се генерише у пољопривредној производњи као и упознавање ученика са термином циркуларне економије биле су главни циљ ове едукативне трибине под називом „Рециклажа модел будућности“. Кратким филмом који је приказан у току предавања, на сликовит начин ученицима је приказан модел циркуларне економије али и предности рециклаже.

“Циркуларна економија штеди природне ресурсе, смањује количине отпада, а производе који су завршили свој животни циклус враћа у поновну употребу. Наш циљ је да едукацијом станемо на пут лошој пракси и да информисањем и преношењем знања подигнемо свест, превасходно вама младима, очувамо животну средину и тако обезбедимо бољу будућност свим генерацијама. Ви, ученици стручне школе, морате да буде предводници идеје о рациклажи, самим тим што је рециклирање у пољопривреди у мањој мери заступљено код нас, а све веће количине пластичног отпада завршавају поред њива на дивљим депонијама или се спаљују” нагласила је Милена Вулић, координатор пројекта, и овим речима завршила едукативну трибину у Свилајнцу.

Циљ ове, друге по реду, трибине био је да се оснаже млади капацитети за будуће деловање у области пољопривреде и заштите животне средине. А да је овај циљ остварен јасно се видело по дискусији и великом броју питања које су ђаци постављали представницима удружења и предавачу. Рециклажа је нешто на чему треба интензивно радити у нашој земљи, а ђаци Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу, гласно су рекли ДА рециклажи.

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији.

Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије.

Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

Пројекат су подржали

Пројекат “Имплементација модела циркуларне економије рециклирањем пластичног одпада из пољопривреде” се спроводи у оквиру пројекта Београдске отоворене школе “Зелени инкубатор”, уз финансијку подршку Европске уније и фондације Фридрих Еберт. Садржај ове странице нужно не одражава ставове донатора ни Београдске отворене школе, и за њега је искључиво одговоран Центар за савремену едукацију и комуникацију.