Улагање у знање, улагање у будућност

Улагање у знање, улагање у будућност

Пољопривредно-ветеринарска школа у Рековцу била је, у понедељак 11. октобра 2021. године, домаћин едукативне трибине под називом „Рециклажа модел будућности“. Представници Удружења „Центар за савремену едукацију и комуникацију“ и „Млади пољопривредници Србије“, у оквиру пројекта “Имплементација модела циркуларне економије рециклирањем пластичног отпада из пољопривреде” организовали су трибину са циљем да се едукују ђаци пољопривредне школе о рециклажи пластичног отпада из пољопривреде.

“Велико ми је задовољство да вас видим у оволиком броју и да вас интересују теме из области заштите животне средине. Надам се да ћете све оно што данас будете чули, усвојити, али и пренети на своје другове, родитеље, комшије јер само тако можемо утицати на људе едукујућиих. Живите у прелепом крају Србије, Левач је препун природних лепота али је такође пољопривредни крај, без тешке индустрије и загађивача. Не дозволите да људи својим бахатим понашањем али и незнањем загаде ову лепоту у којој живите. На немар људи тешко се може утицати али зато незнање можемо искоренити кроз едукације и улагање у знање, јер улагање у знање је улагање у будућност” изјавио је Данило Стругаревић менаџер пројекта.

Стручни сарадник пројекта одржао је предавање о правилном поступању са пластичним отпадом који се јавља у пољопривредној производњи. Највећи аспект и акценат предавања стављен је на рециклажу и концепт циркуларне економије. Деца су имала могућност да се упознају како са општим појмовима, начелима управљања отпадом тако и са процедурама правилног прикупљања, одлагања па и прераде пластичног отпада из пољопривреде. Предавање је такође имало за циљ и да усвајањем нових знања, концепт линеарне економије “узми-направи-искористи-одбаци” замене оним који чини циркуларну економију, а то је “производ-отпад-производ”.

“Статистички подаци су застрашујући и поражавајући, грађани Србије дневно одбаце десетине тона пластичног отпада, а проценат рециклаже је занемарљив. Ви сте данас доста тога чули, а надам се и научили, а нарочито шта би сви ми требало да радимо са пластичним отпадом као и шта никако не би требало да радимо са њим. Циркуларна економија штеди природне ресурсе, смањује количине отпада, а производе који су завршили свој “животни циклус” враћа у поновну употребу. Наш циљ је да едукацијом станемо на пут лошој пракси и да информисањем и преношењем знања, подигнемо свест, превасходно вама младима, очувамо животну средину и тако обезбедимо бољу будућност вама и свим будућим генерацијама” овим речима обратила се Милена Вулић, координатор пројекта, и завршила едукативну трибину у Рековцу.

У оквиру пројекта планиране су још три трибине, и то за ученике Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу, као и за пољопривреднике из општина Свилајнац и Рековац.

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији.

Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије.

Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

Пројекат су подржали

Пројекат “Имплементација модела циркуларне економије рециклирањем пластичног одпада из пољопривреде” се спроводи у оквиру пројекта Београдске отоворене школе “Зелени инкубатор”, уз финансијку подршку Европске уније и фондације Фридрих Еберт. Садржај ове странице нужно не одражава ставове донатора ни Београдске отворене школе, и за њега је искључиво одговоран Центар за савремену едукацију и комуникацију.