САСТАНАК У РЕКОВЦУ: Заједно планирамо локале мерe у сектору пољопривреде!

САСТАНАК У РЕКОВЦУ: Заједно планирамо локале мерe у сектору пољопривреде!

“Мере давања морају бити усклађене са реалним потребама пољопривредника”, главни је закључак састанка одржаног у Рековцу 11.10.2021. године у организацији Удружења “Млади пољопривредници Србије”.

“Укључивање свих актера заједнице у процесима доношења одлука, треба да постане пракса, како бисмо имали мере давања усклађене са реалним потребама пољопривредника”, рекао је на почетку скупа Оливер Алексић, координатор пројекта „Јавно залагање за транспарентно пољопривредно улагање“. Он се захвалио свима на учешћу и доброј вољи да учествују на оваквим радним састанцима, што показује да је заједница мотивисана да учествује у стварању повољнијих услова за бављење пољопривредом.

Даљи ток састанка, водио је Горан Миљковић, менаџер Локалне акционе групе (ЛАГ-а) и Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља. У презентацији је представио резултате истраживачког дела пројекта и посебно се осврнуо на то да већина пољопривредника не зна да постоје локални конкурси за давања у пољопривреди ( чак 51% испитаника), што је и утицало на то да је само 24% испитаника користило локалне подстицаје.

Он је истакао важну улогу ЛАГ-а и значај заједничког планирања које води ка изградњи поверења између локалне самоуправе и актера заједнице укључених у овај процесе.

Представници локалног већа за пољопривреду, сложили су се да је неопходно анализирати потребе пољопривредника и укључити нове облике давања које пољопривредници препознају као важне за унапређење њихове производње. Истакли су да је до сада највеће интересовање било за коришћење субвенционисаних пољопривредних кредита и да је максимални износ субвенционисаног кредита подигнут са 200.000 динара, на 500.000 динара. Исто тако, речено је да су средства која се опредељују за пољопривреду недовољна и да буџет износи само 5 милиона динара, али и то да се и ова опредељена средства на утроше до краја или да постоји кашњење у исплати средстава.

Марија Милетић, као заступник удружења ЛАГ ЛЕВАЧ, истакла је да ЛАГ треба да заузме важну улогу у стратешкој припеми за предстојећи конкурс у оквиру ИПАРД 3 програма – мере улагања у руралну инфраструктуру.

Радна група је предложила да се информисање о актуелним локалним мерама давања интензивира преко „Управе за трезор“, коју бар једном годишње посети сваки пољопривредник и да се у просторијама Управе постави плакат са истакнутим конкурсима. Исто тако, неопходно је укључити и савремене облике информисања, као што су њеб портали и друштвене мреже.

Даља дискусија проширена је и на остале сегменте који се доводе у везу са квалитетом живота у Општини Рековац. Истакнути су историјски, културолошки, туристички и остали потенцијали левачког краја, а Оливер Алексић је истакао значај постојања стратешких докумената као што је “Локална стратегија Руралног Развоја – ЛАГ Левач” у оквиру које је дефинисана листа приоритетних пројеката за период 2020. – 2023. године. Исто тако, препозната је потреба да се чланови ЛАГ-а оснаже у домену писања пројеката и пројектног управљања.

Крај састанка радне групе уприличен је коктелом за који су се побринуле жене окупљење око локалних удружења „Слатки залогај“ и „Зларне руке Левча“.

Иначе, састанку који је организован у Дому културе у Рековцу, присуствовали су и представници: Туристичке организације Рековца, Канцеларије за младе, Културног центра, Спортске организације, Основне школе, Средње пољопривредно-ветеринарске школе, Задружног савеза Шумадије и Поморавља, Удружења воћара и винограда „Левачко злато“ Опарић, медији и други.

Пројекат су подржали

Овај пројекат спроводи се у оквиру програма „Активни грађани – боље друштво: заговарањем ка сарадњи и демократском развоју Србије“, који реализује БОШ уз подршку америчког народа путем Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Садржај постављен у оквиру ове њеб странице искључиво је одговорност организације “Млади пољопривредници Србије” и не представља нужно ставове УСАИД-а, Владе САД или БОШ-а.