ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ИНФОРМИСАНИ О АКТУЕЛНИМ ЛОКАЛНИМ КОНКУРСИМА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ ИНФОРМИСАНИ О АКТУЕЛНИМ ЛОКАЛНИМ КОНКУРСИМА

У општинама Рековац и Деспотовац спроведено је информисање и анкетирање пољопривредника, а главна тема ових уличних акција биле су мере локалних давања у пољопривреди.

У директном разговору са пољопривредницима на терену, испитали смо њихове ставове и потребе по питању улагања у пољопривредну производњу, као и упућеност у могућност коришћења расположивих мера подстицаја на локалу.

На инфо штандовима постављеним на прометним местима у ове две општине, махом су се информисали старији пољопривредници, који најчешће нису користили средства локалних подстицаја, док известан број посетилаца штандова није ни знао да постоје локлани конкурси.

„Овакви подстицаји изузетно су важни за оне који желе да отпочну или унапреде производњу“

, истакао је један од младих пољопривредника из општине Деспотовац, и додао да је био корисник средстава и да само подношење захтева није компликовано, али да му је око подношења захтева свакако помогао саветник за пољопривреду у општини Деспотовац.

У општини Рековац у 2021. години, тренутно актуелни конкурси дају могућност пољопривредницима да остваре право на подстицаје за различите облике улагања. Поврат од 50% може се остварити приликом куповине музилица, набавке пластеника, система кап по кап или опреме за пчеларство.
Пољопривредници са којима смо разговарали на терену, углавном нису били корисници оваквих локалних мера давања, па су се пријатно изненадили сазнавши да део уложених средстава сада могу да поврате.

Један старији пољопривредник – пчелар из Опарића, изјавио је са осмехом:

„ Ја никада ништа нисам добио ни од државе ни од општине, али ако је то истина што кажете, то је добро. Купио би још 15 кошница, па да имам 50 “.

Током јула месеца планирани су обиласци већих села у општинама Рековац и Деспотовац и организација састанака са пољопривредницима, где бисмо разговарали о конкретним мерама давања које пољопривредници препознају важним за њихову производњу, као и начину информисања пољопривредника, како би за овакве могућности сазнали на време и аплицирали на актуелне конкурсе.

Представници локалних самоуправа са којима смо током месеца јуна обавили састанке, истакли су значај оваквих активности, изразили заинтересованост за сарадњу на пројекту и дали конкретне предлоге да се у пројекат укључе и преставници других удружења и задруга које окупљају већи број пољопривредника и за које су овакве информације посебно важне.

Заједно смо се сложили да је од изузетне важности укључивање пољопривредника у креирање будућих програма мера локалних давања у пољопривреди и да једино тако можемо имати јасну слику потреба и максималну искоришћеност ових подстицајних средстава која се издвајају на локалу.