ОДРЖАНА ПРВА ИНФОРМАТИВНО ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА 31.10.2020.

У великој Сали Поморавског округа, у суботу 31. октобра 2020 године, одржана је информативно-едукативна трибина под називом „Утицај амбалажног отпада, неутрошених пестицида и неутрошених раствора пестицида на животну средину и обрадиво земљиште“, са циљем да информише и едукује пољопривредне произвођаче о правилном поступању са отпадом, насталог након третирања биљних култура средствима за заштиту биља.

У уводно делу, присутнима су се обратили Оливер Алексић, координатор пројекта и Младен Минић, председник удружења Млади пољопривредници Србије, као и Данило Стругаревић, ПР Пројекта и председник партнерског удружења „Центар за савремену едукацију и комуникацију.

Оливер Алексић, поздравио је присутне и захвалио се на одазивању на позив, а потом су се посетиоцима трибине обратили испред локалне самоуправе, Милена Макић, помоћница градоначелника за заштиту животне средине и Александар Радојевић, стручни саветник на пословима заштите животне средине, као и представници компаније ПWW – сецтор за управљање опасним отпадом.

Ана Нићифоровић, стручна сарадница на пројекту, одржала је предавање о правилном поступању са средствима за заштиту биља и отпадом који настаје након употребе ових средстава. Она је истакла опасности по људе и животну средину уколико се овај отпад не збрине на адекватан начин, а посебно је истакла значај раздвајања овог отпада од неопасног комуналног отпада и других отпадних токова.

Посетиоци трибине су имали прилику да чују и науче доста нових ствари међу којима је и то да је правилно управљање отпадом од средстава за заштиту биља један од услова за конкурисање за подстицајна средства која долазе из ЕУ фондова, а исто тако услов и за сертификацију производње усмерену ка извозу у земљама ЕУ.
На питања пољопривредника унакрсно су одговарали организатори и гости – стручни сарадници информативно-едукативне трибине.

Пројекат “Иницијатива за третман опасног отпада – ЕУ стандардно одговорно” спроводе удружења Млади пољопривредници Србије (МПС) у сарадњи са Центром за савремену едукацију и комуникацију (ЦСЕК) у оквиру програма подршке „Снажно зелено”.
Програм подршке „Снажно зелено“ спроводи се кроз трогодишњи пројекат „Зелени инкубатор” који има за циљ да оснажи капацитете организација цивилног друштва које се баве питањима заштите животне средине, а спроводи га Београдска отворена школа у сарадњи са Младим истраживачима Србије и Инжењерима заштите животне средине. Као чланице Коалиције 27 циљ им је подстицање учешћа јавности у процесу приступних преговора Републике Србије са Европском Унијом и предлагање решења која ће допринети заштити и унапређењу животне средине и квалитету живота грађана.

Видео извештај

У великој Сали Поморавског округа, у суботу 31.10.2020. године, одржана је информативно-едукативна трибина под називом „Утицај амбалажног отпада, неутрошених пестицида и неутрошених раствора пестицида на животну средину и обрадиво земљиште“, са циљем да информише и едукује пољопривредне произвођаче о правилном поступању са отпадом, насталог након третирања биљних култура.

Посетиоци трибине су имали прилику да науче доста нових ствари на ову тему и да реше неке недоумице у вези документације потребне за конкурисање за подстицајна средства која даје Европска унија, захтевајући еколошки одговорно понашање по питању управљања овом врстом опасног отпада.

Од 2000. до данас, Европска Унија донирала је више од 3.6 милијарди евра Србији.
Средства су коришћена за подршку развоја, квалитета живота и реформи у следећим сферама: цивилна заштита, заштита од поплава и помоћ поплављеним подручјима, образовање, повезаност, заштита околине, здравствена заштита и заштита потрошача, култура, владавина права, локални развој, послови и привредни раст, јавна администрација, миграције, управљање јавним средствима, цивилно друштво и медији, социјална инклузија, омладина и спорт. ЕУ подршка је имплементирана кроз сарадњу са Владом Републике Србије.

Европска Унија је донирала Србији више развојних средстава него сви други интернационални донатори заједно.

Пројекат су подржали

Пројекат спроводе

Пројекат “иницијатива за третман опасног отпада – ЕУ стандардно” се спроводи у оквиру пројекта Београдске отоворене школе “Зелени инкубатор”, уз финансијку подршку Европске уније, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом и фондације Фридрих Еберт. Садржај ове странице нужно не одражава ставове донатора ни Београдске отворене школе, и за њега је искључиво одговорни Млади пољопривредници Србије.