Ова болест причињава велике штете парадајзу! Чиме је лечити?

Ова болест причињава велике штете парадајзу! Чиме је лечити?

Услед нестабилних временских услова у протеклом периоду, произвођачи парадајза на отвореном пољу, претрпели су велике штете од града, а онда и низбежних проузроковача болести који су из дана у дан све агресивнији.

Оштећења настала на надземним органима биљака, створиле су идеалне услове за развој болести, то јест, отворене на ране на стаблу, гранама и лишћу. Плодови нису остали неоштећени, упркос редовним хемијским третманима и правилној исхрани. Чак и ситна оштећења на плодовима парадајза, умањила су или скроз обезвредила такве производе на тржишту.

Након свих редовних третмана, на великом броју засада парадајза, на отвореном пољу, примећено је присуство Бактериозне пегавости лишћа и краставости плодова парадајза (Xanthomonas campestris pv. vesicatoria). Бактериозно обољење које је по својој природи изутетно агресивно, напада надземне делове биљака.

Први симптоми примећују се на лишћу, затим на плодовима, а како се болест шири пеге се могу уочити на стаблу. Веома је важно напоменути, да су поменути симптоми, односно пеге, мрке боје, оивичене жутим ореолима.

Како бисте што лакше уочили ову болест, односно да не бисте били у дилеми, како болест кулминира пеге се шире и спајају, а оболело ткиво се ломи и испада. Визуелним прегледом имаћете утисак као да је дошло до пуцања пеге, пукотине се могу јавити такође на стаблу, што је свакако озбиљнији стадијум болести.

Када је реч о плодовима, ту такође долази до изумирања ткива, а услед великих оштећења од града, проценат за остваривање заразе је итекако већи.

Долазимо до најбитнијег дела на који морате посебно обратити пажњу, а то су превентивне и куративне мере у борби против овог проузроковача болести?

Кренућемо од превентиве.

Правилна исхрана и добра агротехника знатно ће умањити присуство болести и потенцијалну могућност за остварење заразе.

Како би плодови били што здравији, отпорнији и јачи, примена калцијума је неизбежна. Препоручујем примену калцијума од почетка цветања па на даље, на почетку једном у 14 дана, а касније једном у 7 дана. О правилној фолијарној и фертигационојој исхрани сам до сада писао, текстове можете пронаћи на сајту Младих пољопривредника Србије. Уколико имате нека одређена питања у вези специфичних проблема око исхране у одређеним фенофазама, отворен сам за сваки вид консултације, можете ме контактирати путем удружења.

Штете од града на плодовима, поготово она већа оштећења, није могуће решити. Поента је у томе да што је боље плод припремљен за стресне услове, лакше ће исте претрпети са мање оштећења. Калцијум јесте итекако важан за сам квалитет плода и његову чврстоћу, као и за многе физиолошке процесе унутар биљке. Кључну улогу игра избалансирана исхрана, од почетка, па све до краја сезоне, а што сте могли прочитати у мојим досадашњим текстовима. Само ће на тај начин засад бити у доброј кондицији, спреман да поднесе стресне услове.

Што се тиче хемијских третмана, превентивних и куративних препарата, постоји неколико опција, па ћемо поменути неке и прокоментарисати детаље.

Против обог проузроковача болести, препоручују се препарати на бази бакра, цинеба, манкозеба, манеба.

Поменуо сам препарате на бази бакра, али имајући у виду да бактериза развија резистентност на препарате те врсте, битно је раздвојити и упоредити одређене препарате на тржишту.

У превентивне сврхе препоручује се примена препарата:

 • Funguran OH (бакар и бакархидроксида) у концентрацији 0,4% (40 грама у 10 литра воде)

У куративне сврхе препоручује се примена препарата:

 • Nordox 75 WG (бакар из бакароксида) у концентрацији 0.3% (30 грама у 10 литра воде)

*Напомене:

  1. С обзиром на то да су фунгициди површинског деловања, изутетно је битно да се третмани одраде пажљиво, како би препарати прекрили што већи проценат површине биљке.
  2. Контактно деловање препарата је подложно спирању са третиране површине, па је с тим у вези веома важно да се третман не ради непосредно пред кишу, како не би дошло до спирања истог, а самим тим и мањег учинка препарата. Након наношења препарата на третирану површину, треба проћи одређени временски период, а да препарат не буде сперен са надземних, односно третираних површина биљака.
  3. Уколико се у Вашем засаду још увек у току фаза цветања на вишим етажама биљке, третмани се препоручују у послеподневним часовима, када се дневна температура спусти. На температурама преко 27-28 степени, може доћи до појаве ожеготина на цветовима, а самим тим и сушењу у пропадању истих, што знатно може оштетити потенцијал биљке и смањити приносе.
  4. Посебна напомена за препарат – Nordox 75 WG. Најчистији облик бакра и бакароксида који се налази у овом препарату сконцентрисан је на 750 грама по килограму. Приликом мешања препарата са водом, морате обратити пажњу и тачно вагом измерити грамажу, јер може доћи до честих грешака приликом одмеравања овог препарата, због његове запремине.
  5. Бакар оксид је најчистији облик бакра. Имамо учешће два атома бакра у једињењу, па је самим тим проценат учешћа атома бакра у молекују преко 88%.

Аутор текста стручни сарадник Милош Стојановић