Овај инсект је озбиљан проблем у прастеницима! Вектор је вируса!

Овај инсект је озбиљан проблем у прастеницима! Вектор је вируса!

Овај инсект је широко распрострањен у свету. Јавља се у пластеницима и на отвореном пољу. Најосетљивије биљке су парадајз, краставац и тиквица. Што се тиче временских услова, погодују јој висока влажност и топлота.

Бела лептираста ваш (Trialeurodes vaporariorum) је права ноћна мора наших повртара!

Жуте је боље, нешто мања од 2мм. Веома је битно напоменути да женка полаже јаја на полеђини листа, да су изузетно ситна, тешко их је приметити. Ембрионални развој траје 30 дана.

Развија се без прекида и даје већи број генерација. На листовима биљака, најчешће парадајза, у исто време могу да се нађу сви развојни стадијуми ове штеточине.

Могу бити преносиоци, односно вектори вируса што је изузетно опасно!

Сузбијање ове значајне штеточине у пластеницима је изузетно тежак и мукотрпан посао, из простог разлога што се поврће бере сваки други дан, као и због појаве резистентности код употребе инсектицида. Мора се доста водити рачуна о каренци и превентивним мерама борбе против ове штеточине!

Некад превентивне и биолошке мере борбе дају много боље резултате него хемијски третмани.

Поставља се питање, како је са сигурношћу сузбити?

У многим земљама Европе се сузбијање белих лептирастих ваши користе њихови природни непријатељи, ентомопатогене гљивице. Ларве су паразитиране од стране Achersonia aleurodes Wb, која је изузетно ефикасна када су температура и влажност високи а то погодује овом инсекту. Изутетно добре резултате у борби против ове штеточине дају предатори Eretmocerus System и Macrolophus System. О употреби ових предатора, њиховој примени и производње у условима ограничене хемијске заштите можете ме контактирати, отворен сам за сва Ваша питања.

Ако користите инсектицидни сапун, белу лептирасту ваш прскајте рано ујутру кад су температуре ниске и одрасле јединке мање покретљиве. Најбољи резултати постижу се применом овог инсектицида једном седмично.

У оквиру хемијског вида заштите препоручује се употреба инсектицида:

  • Teppeki 500 WG ( На почетку формирања колоније ваши)

Аутор текста стручни сарадник Милош Стојановић