Слађана Радовић – Акција је кључ сваког успеха!

Слађана Радовић – Акција је кључ сваког успеха!

Бављење пољопривредом није нимало лак посао, а у данашње време може да представља и прави изазов. Међутим, када љубав према пољопривреди превлада материјалну страну  онда то може бити кључ за успешну пољопривредну производњу. Сведок томе и је млада пољопривредница Слађана Радовић, која љубав према пољопривреди гаји од раног детињства.

Породица Радовић, у селу Глободер код Крушевца, годинама се бави специјализованом пољопривредном производњом, као главно занимање и извор прихода. Слађанино одрастање на селу, контакти са пластеничком производњом, затим завршена средња економска школа били су прекретница у одабиру факултета. Након завршених основних студија на Пољопривредном факултету у Београду постаје студент мастер студија агроекономије.

„Пољопривредни факултет, тачније смер агроекономију, уписала сам зато што сам желела да економију применим у пољопривреди, узимајући у обзир да се моја породица традиционално бави пољопривредом пуних 40 година. Водила сам се жељом да општу економију коју сам проучавала у средњој школи упоредим са економијом која се примењује у пољопривреди.“, наводи Слађана.

Приходима од пољопривреде Салађанини родитељи успевају да школују три студента. Сестре, Драгана и Маја, определиле су се за образовање у другим областима, док је Слађана одлучила да пољопривреда, која је од детињства окружује, настави да је прати и даље у животу. Труд и пожртвованост својих родитеља зна да цени, па им тако враћа знањем кроз унапређивање и интензивирање пољопривредне производње.

Пластеничка производња породице Радовић простире се на око 60 ари и на тој површини имају једанаест пластеника димензије од 40 до 60 метара дужине. У њима се годишње изврши смена две културе: паприка и зелена салата; парадајз и зелена салата. Слађана додаје да се на газдинству баве и производњом на отвореном, где сваке године саде јесењи парадајз. Родитељи су подржали идеју ове амбициозне и радознале девојке да, за почетак експериментално, крену и са производњом чери парадајза и краставаца. Проблем са пласманом производа немају, јер имају два купца којима пласирају своје производе на велико.

Удружењу младих пољопривредника прикључила се од самог оснивања, као члан и стручни сарадник. Препознавши могућност да преко удружења утиче на останак и повратак младих на селу, Слађана помаже младим пољопривредницима да своју производњу учине продуктивнијом, јер како истиче на селу се може добро зарађивати и лепо живети уколико се на пољопривреду гледа као на бизнис.

„Млади пољопривреду треба да схвате као и сваки други бизнис који подразумева менаџмент, економске показатеље, калкулацију, маркетинг и умрежавање, а да би њихова производња била продуктивна и конкурентна неопходно је да примењују савремену технологију.“, закључује Слађана.

Успешно жонглира са обавезама на факултету, у пластеницима и у удружењу. Поред свих обавеза не запостављани свој друштвени живот, па се неретко дешава да се увече дружи са пријатељима, нашминкана и на потпетицама, а да ујутро рано устаје и у радној униформи обавља радове у пластенику.

Поткована теоријским знањем и практичним искуством ова млада пољопривредница сваком проблему приступа као изазову. Пољопривреда је њена инспирација за многе идеје и активности у овој области. Слађана не крије задовољство животом и радом на селу и може бити пример и потврда свим младима да је леп и успешан живот младих на селу могућ.