Због чега не крупни? – Најчешће грешке у прихрани парадајза

Због чега не крупни? – Најчешће грешке у прихрани парадајза

Осим тога што је примарни разлог производње парадајза исхрана, секундарни заузима економски аспект, који долази као производ плодова оптималне крупноће и натпросечних приноса.

Пријатан укус плодова парадајза настаје захваљујући складном присуству многих корисних органских киселина, шећера, пектина и ароматичних материја. Прелеп укус настаје као резултат избалансиране прихране и прецизног плана исхране.

Како постићи једно и друго, добити укусне плодове, оптималне крупноће у складу са захтевима тржишта, а да се то такође рефлектује на повећање приноса? Прочитаћете у тексту који следи..

У овом тексту указаћу Вам на основне смернице у прихрани парадајза, као и најчешће грешке произвођача, које имају са резултат слаб принос, ситне плодове као и одбацивање истих.

Кренућемо од самог почетка, односно расађивања биљака. Једна од најчешћих грешака које произвођачи праве приликом расађивања расада парадајза јесте да одмах након расађивања раде третман фолијарним стартним ђубривом.

Промена средине за биљку представља стрес, самим тим је потребно одређено време како би се биљка прилагодила новим условима, с тим у вези је веома важно да се тај третман фолијарним стартним ђубривом одради пре расађивања, како би се коренов систем припремио за стресне услове у новој средини.

Након расађивања, биљке ће напредовати брже или спорије, у зависности од степена обезбеђености земљишта хранивом. У томе највећу улогу игра основно ђубрење парцеле, односно уношење природног или пелетираног стајњака, као и основних ђубрива са особином постепеног разлагања (најчешће је то 2-3 месеци).

Веома је чест случај да произвођачи имају обичај да претерају са основним ђубрењем. Више не мора увек да значи – боље!

Приликом основног ђубрења, уносе велике количине хранива, што често може да изазове контра ефекат, тј. штетно делује на коренов систем биљке, јер толика концентрација соли оштећује нежне жилице кореновог система, односно оштећује ћелије коренових длачица, преко којих коренов систем апсорбује воду са раствореним минералним материјама.

Као што сам на почетку напоменуо, врхунски резултати су производ избалансиране и благовремене прихране. Као резултат честог наводњавања, утицај основног ђубрења се врло брзо смањује, тако да се први недостаци јављају нако 6-10 недеља, где имамо случај да је земљиште јако слабо обезбеђено хранивом.

После расађивања, препоручује се примена стартног ђубрива Solinure GT 9 (11:35:11 + 2MgO + me) 0.8 грама по биљци у комбинацији са фолијарним ђубривом Agroleaf High P (12:52:05 + me) у количини од 0.2 грама по биљци. Ова комбинација ће обезбедити боље усвајања хранива и приметнију реакцију биљке.

До 5. цветне гране, препоручује се примена водотопивог ђубрива Solinure GT 5 (20:20:20 + me) у количини од 1 – 1.5 грама по биљци.

Долазимо до фенозафе развоја диференцијације плодова, када се потребе биљке за калијумом знатно повећавају, ту се јављају све чешће грешке произвођача у том процесу избалансиране исхране, што ће резултовати на првом месту синтијим плодовима, пре свега се мисли на прву етажу, а након тога утицај на целокупан принос.

Напоменуо сам да се потребе за калијумом повећавају, међутим то не значи да одмах треба примењивати ђубрива са високим процентом калијума (K), већ постепено повећавати.

Након примене ђубрива са формулацијом (20:20:20 + ме) треба применити Agrolution Special 324 (14:8:22 + 5Cao + 2MgO + me), а након тога Agrolution Special 316 (13:5:28 + 2Cao + 2,5MgO + me), као што сам напоменуо, постепено повећавати проценат калијума (K).

Коју количину ђубрива применити у тим фазама?

Одређивање потребних количина хране је врло сложен процес, који се базира на константом праћењу количина расположивих хранива у земљишту, као и потребе биљака.

Фактори који на то утичу:

   1. Потенцијал хибрида
   2. Развијеност биљке
   3. Оптерећеност биљке плодовима
   4. Тип земљишта

Развијена биљка са већом количином лисне масе или већим оптерећењем плодова, изискује више хранива.

О значају правилног наводњавања, како одредити потребну количину хране  и како доћи до избалансираног односа количине воде и хранива, а све у циљу постизања високих приноса, писаћу у неком од наредних текстова. За сва питања Вам стојим на располагању.

Аутор текста стручни сарадник Милош Стојановић