Производња корнишона – сигурна зарада

Производња корнишона – сигурна зарада

Производња корнишона – сигурна зарада

Повртарска производња у Србији је једини извор прихода за многа пољопривредна газдинства. Производња паприке, парадајза, кромпира, краставаца, купуса као и многих других култура су у ,,срећно,, време биле сасвим довољне за све потребе једног домаћинства. Пласман робе у данашње време, услед разних фактора, доводи до тога, да се произвођач добро замисли која би се производња поврћа највише исплатила, тј најважније питање, шта би имало сигуран откуп? Увоз, који је последњих година постао неконтолисан, даје одговор на многа питања. Из свих ових разлога, једна повртарска производња, која у последњих пар година доживљава прави препород, јесте производња корнишона.

При самој производњи расада,(слика 1) можемо доћи у проблем са комплексом полегања расада као и земљишним штеточинама које могу пореметити ницање. Непосредно након сетве, препорука је полити расад комбинацијом фунгицида Проплант 0.1% + Фуномил 0.1% + Фостоник 0.1%. Након формирања првих правих листова, заливањем ђубривом Енергy роот 5:55:10, дајемо биљци фосфор, елемент који је неопходан за правилан развој корена, који је основа сваке биљке.

Када говоримо о патогенима који су нам највећа опасност када крене интензивна производња, свакако прва помисао за све врсте фамилије Соланацае, као и за корнишоне, јесте пламењаца, У нашим производним условима пламењача је економски најзначајнија болест при узгоју краставаца на отвореном. Јавља се у облику светлозелених округлих пега на листовима.(слика 2) Пеге постају угласте и обрубљене жилицама листа. Листови пожуте и касније добију браон боју, осуше се, а биљке угину. Болест се сузбија превентивним третирањем у фази појаве првих листова фунгицидима на бази активне материје манкозеб као што су Дитхане М-45 2.5кг/ха илИ Пенкозеб 2.5кг/ха. У фази развоја врежа, заштита против пламењаце се наставља фунгицидима на бази активне материје металаксил као што је Ридомил Голд МЗ 68 ЊП у концентрацији 0.25% али због дуге каренце овог препарата (21дан) његова примена је дозвољена у ранијим фазама. Даље борба против овог проузрковача обухвата комбинацију више фунгицида са различитим механизмима деловања, да не би дошло до појаве резистентности. Препарати Цурзате 2.5кг/ха, Еqуатион Про 0.6кг/ха као и Qуеен 1.5л/ха су решења која поред системичног деловања, гарантују сигурну одбрану од овог проузрокоавача, са каренцом од само 3 дана.

Сто се трулежи тише, у ранијим фазама цветања препорука је препарат Пyрус 2л/ха док у време бербе, ослањамо се на добро познати препарат Сњитцх 0.8кг.ха као и нови фунгицид Зенбy са дозом од 1л/ха. Карактеристичан симптом јесте појава сиве трулежи на врховима плодова, код петељке (слика 3
Поред пламењаче, највећи проблем за успешну производњу корнишона, представаљу штетни инсекти.

У условима високих температура, значајне штете могу да нанесу црвени пауци. Налазе се на наличју листа где, хранећи се, узрокују појаву хлоротичних жућкастих или сребренастих пега међу нерватурама листа. Јачањем заразе пеге се шире, узрокујући сушење листова. Сузбијају се акарицидима као што је Акаристоп 0.1% са каренцом од седам дана и летњи акарациди Санмите 0.05% који има дужу каренцу па морамо водити рачуна о времену његове примене. Поред гриња, ту су и лисне ваши а њихов напад препознатљив је по увијању листова. У раздобљу плодоношења за заштиту долазе у обзир само инсектициди врло кратке каренце Лисне ваши ефикасно сузбијају инсектициди као што су Афинеџ у концентрацији 0.03%, Амос 0.04%, Бyфин 0.05% и најбоље решење са каренцом од 3 дана, препарат Теппеки са дозом од 0.140кг/ха. Поред лисних ваши, Теппеки ефикасно сузбија и трипсе, инсекте који највеће штете праве јер су вектори вируса а уједно доводе и до одбацивања цветова. Уколико дође до јачег напада трипсом, најбоље решење које ,,чисти,, ове инсекте јесте Делегате 0.4кг/ха, са каренцом до 3 дана, препарат који има изузетно деловање на ваши, црве и на трипсе.

Што се исхране тиче, Енергy роот 5:55:10 даје биљци добар старт и јак корен који је основа сваке биљке. Након 2-3 пустања Роот-а, Енергy баланце даје биљци потребан азот за што бољи лист а самим тим И већу асимилациону површину. Важна И правилна исхрана подразумева редовно додавање калцијума, фитоферт Ца нит,док за правилан развој плода, додавање неког од ђубрива са највећим процентом калијума као сто су Фитоферт Пеппер и Енергy Ацтиве. Сва ђубрива, дају се у количини од 1г/биљци у почетним фазама, док како крене бербе, ваљало би повећати И количину ђубрива, за што вече приносе.

Производња корнишона заузима све веће површине у Србији. Иако посао није лак, и свакодневан готово 4 месеца, све је више произвођача који се одлучују за ову културу. Ипак због извоза, мора се водити рацуна о правилној употреби пестицида, постовати каренцу како не би извозници долазили у ситуацију да не могу да извезу робу. Ту у проблем долазе сви, откупљивачи и произвођаци , стога је веома важна консултација са лицима стручним за заштиту и исхрану биља, како би се правилно употребили препарати, поштујући антирезистентну стратегију, каренцу, као и правилна и избалансирана исхрана, која је поред заштите, предуслов за здраву биљку, која ће донести веће приносе а самим тим и бољу зараду.

Аутор текста стручни сарадник мастер инжињер пољопривреде Стефан Марјановић