Штете могу да буду много веће него што можемо да претпоставимо!

Штете могу да буду много веће него што можемо да претпоставимо!

На сам помен повртарства и пластеничке производње прва помисао и асоцијација је паприка, међутим примат у овој производњи заузима парадајз.

Разлог је често економске природе, тржишна цена која је доминантнија у појединим случајевима у односу на паприку, међутим нема правила! Такође је сам концепт и процес производње утицао на оријентир произвођача.

Веома је важно напоменути да се концепт савремене производње базира на праћењу временских услова и организовању рада и хемијских третмана на основу истих. Све захтева детаљне анализе и планове, без којих не можемо произвести крајњи производ који је конкурентан на тржишту у погледу квалитета и приноса.

Када кажемо да је фактор временских услова итекако битан, не само краткорочан, већ се стање мора пратити током целе сезоне, 365 дана у години.

Из овога извлачимо закључак, да је иза нас јако топла зима, која је погодовала презимљавању патогена и презимљавајућих форми штеточина. То ће свакако резултовати повећаној сензибилности биљака на штете које проузрокују патогени и штеточине, поготово у условима пластеничке производње чији се циклус углавном заснива на монокултури.

Три до четири културе годишње, осим позитивних економских аспеката, повлаче и оне негативне, а то су управо штеточине и болести, као и проблеми са структуром земљишта.

Успех у произвоњи нису само принос и квалитет, већ и континуитет кога је све теже одржати. Због тога ћу се потрудити да Вам у сваком од наредних текстова укажем на проблеме са којима се произвођачи сусрећу, описаних до детаља и поткрепљених конкретним решењима базираних на детаљним истаживањима и праћењем стања на терену.

Фокурисаћемо се на усеве парадајза и проблем штеточина, тачније парајзовог мољца (Tuta absoluta).

Колико ће штете ове године бити озбиљне и како приступити проблему његовог сузбијања?

Појава ове ларви ове штеточине у усеву парадајза први пут је примећена у расаду, разлог с једне стране лежи у напоменутим временским условима а с друге стране у самој локацији производње расада.

Због тога је неоподно одвојити пластеник за производњу расада од остале производње.

Међутим, узимајући у обзир тренутно стање на терену, усеви парадајза где је примећена појава ларви парадајзовог мољца се налазе у фази од цветања до развоја плода.

Ларве оштећују ткиво листа, како на лицу тако и на наличју, при чему праве ходнике. Убушују се у стабло, зелене и зреле плодове.

Пре него што дамо препоруку о хемијском третману, навешћемо неколико основних ствари на које би произвођачи требало да обрате пажњу:

   1. Избегавајте зимску производњу поврћа, излагање пластеника нижим температурама ће дати добре резултате
   2. Проветравање заштићеног простора
 • Антинсект мреже
   1. Поставњање феромонских клопки и лепљивих плоча као индикатора присутности
   2. Уклањање нападнутих листова и оштећених плодова како у току сезоне, тако и након завршетка сезоне
   3. Ни у ком случају не остављајте остатке биљака поред или у непосредној близини пластеника

 

Хемијске третмане треба радити обазриво и само када је то потребно, а у овој ситуацији нужно је применити инсектицид:

 • AVAUNT 15 EC (a.m. indoksikarb) 0,17 – 0,25 l/ha  (каренца 3 дана)

Препоручује се примена у време појаве првих гусеница. Испољава контактно, дигестивно, овицидно и ларвицирно деловање.

Због раније напоменутог сложеног процеса сузбијања ове штеточине, у различитим фазама развоја, препарат је одличан избор у антирезистентној стратегији. Усваја се јако брзо, пружа заштиту након третмана у периоду од 5 до 14 дана.

Аутор текста стручни сарадник Милош Стојановић