Што пре одрадите овај третман, уколико желите да спасите свој засад кромпира!

Што пре одрадите овај третман, уколико желите да спасите свој засад кромпира!

Једној тако важној биљној врсти нисмо до сада поклањали много пажње и ако се гаји на великим површинама, можда не као раније, тачније пре десетак година, али квалитет је и даље присутан.

Поменути квалитет не мањка, док су нам приноси испод просека у односу на напредне земље, које остварују и до 4-5 пута више.

Сви се питамо због чега је то тако и да ли постоји адекватно решење за превазилажење тог проблема?

Сама структура производње и њен географски распоред диктирају наше место на ранг листи приноса, у поређењу са осталим земљама. За тако ниске приносе разлога има више, а неки од најглавнијих су недовољна заступљеност квалитетног сортног и декларисаног семенског материјала, као и технолошке мере које нипошто не смемо да изоставимо. Између осталог, ту су и веома ситни “хоби” произвођачи, који кромпир производе само за своје потребе, где се остварују изузетно ниски приноси.

Надамо се да ћемо у наредном периоду више учинити на унапређењу ове производње отклањањем наведених недостатака и знатно бољим стручним приступом овој култури. Но, треба обратити пажњу на актуелне проблеме и приступити њиховом превентивном решавању.

Узимајући у обзир широк сортимент гајења у нашој земљи, као и време садње,  усеви кромпира се у највећем проценту налазе у фази пред склапање редова или су већ заворили редове. У овом контексту се не узимају у обзир усеви кромпира намењени за рану производњу, који су у процесу вађења, а гајени су у условима пластеничке производње.

На бројним локалитетима су забележене падавине у периоду од 18. до 20. маја, док су падавине такође најављене за недељу, 24. мај. Самим тим, остварени су услови за остварење инфекције кромпира проузроковачем пламењаче (Phytophthora infestans).

Карактеристични симптоми, односно пеге, јављају се најпре на ивици доњег лишћа, а затим се убрзо шире на целу лисну површину. На наличју листа, по ивицама пега развија се беличастосивкаста превлака. То су расплодни органи паразита.

Процес инкубације овог патогена може да траје од 5 до 7 дана.

Уколико је усев кромпира у фази затварање редова – диференцијација цветова, препоручује се примена фунгицида:

    1. DITHANE M45 (3,0 kg/ha) или RIDOMIL GOLD 68 WG (2,5 – 3,0 kg/ha)

Из приложеног на слици, такође и визуелним прегледом приликом обиласка бројних локалитета уочено је присуство кромпирове златице (Lepinotharsa decemlineata). Поред одраслих инсеката, ларве посебно штете усеву правећи штете изгризањем лишћа, одмах чим се појаве први листићи. Сузбијање треба започети чим се уочи присуство, препаратима:

    1. Пиљење ларви до L2AMOS или ACTARA (0,1 kg/ha)
    2. Пиљење ларви до L3 CORAGEN 20-SC (0,06 l/ha)

Аутор текста стручни сарадник Милош Стојановић