УСПЕШНА СТОЧАРСКА ПРОИЗВОДЊА МЛАДОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА БРАНКА ЗДРАВКОВИЋА

УСПЕШНА СТОЧАРСКА ПРОИЗВОДЊА МЛАДОГ ПОЉОПРИВРЕДНИКА БРАНКА ЗДРАВКОВИЋА

Бранко Здравковић из Пружатовца општине Младеновац има 33 године, 81 грло говеда, усмерен је на производњу млека, и члан је удружења “Млади пољопривредници Србије”

Ако се сточни фонд прошири биће то захваљујући младима, њиховом начину размишљања и паметним улагањима. Са својом породицом Бранко се сада бави узгојем преко 80 грла говеда – што крава, јуница и телића, а почео је пре непуних 10 година са 11 грла и 4 ха земље. Преданост послу, марљив и стрпљив рад, породична подршка, паметна улагања, повољни кредити и осигурање производње кључ су успеха овог младог пољопривредника.

„Сад имамо 81 грло, а нову шталу смо направили од 1000 квадрата, тренчеве за силажу, тракторе имамо, самоходни сило комбајн и све укупно радимо 50 ха земље. Главни циљ нам је производња млека, муземо око 30 грла сименталске расе, гледамо да најбоља грла оставимо, а све што се покаже као лоше и што не задовољава наше критеријуме одстранимо. Квалитетна приплодна грла смо куповали и радили поврат новца преко министарства пољопривреде. Документацију сам успео сам да скупим и поврат новца сам добио врло брзо јер је документација била комплетна. Данас сам члан удружења “Млади пољопривредници Србије” па ми и они својим саветима помажу око тога.

На фарми свако музно грло даје преко 25 литара млека доброг квалитета, за које наплаћујем од откупљивача 39 динара без премије. Од укупног броја музних грла, на дневном нивоу предајем 650 до 700 литара млека. До задовољавајућег квалитета и приноса може се само добрим семеном. Куповао сам јунице, купи се добро грло, али то је реткост, људи не улажу у семе, добар бик кошта добро. Доза семена коју ја користим кошта 5000 динара плус ветеринарске услуге. Кад убациш квалитетног бика има чему да се надаш, очекујеш добру зараду. После бика, остаје ти само стајњак, нема зараде. Узгој бикова тренутно је неисплатив па мушку телад не задржавамо већ недељу дана након тељења продајемо.”

Међутим, успешност фарме Здравковић није само у бирању добре генетике за принос. Већину хране производе сами, нарочито силажу, док кукуруз у зрну купују. За узгој бикова немају интересовање, јер је нестабилно тржиште, мушку телад продају за 350 евра, од недељу дана, а утовљени бик, питање је да ли ће се по цени по којој се прода да се исплати сво улагање, једино остане стајњак после њега.

Бранко има у плану 50 музних грла, трактор са роло балама, куповину још земље и механизације.

Паметно улагање у савремену фарму од 80 грла било је потпомогнуто субвенцијама и државним кредитима.

“Без доброг објекта не могу да држим стоку. Уградили смо систем за мужу и другу опрему, много брже сада завршавамо послове.”

За изградњу фарме Бранко је искористио државна средства, конкурисао за младе пољопривреднике, радио поврат новца за куповину квалитетних приплодних грла па истиче да без паметног улагања, повољних кредита и државних субвенција нема ни исплативе производње.

Бранко и другим пољопривредним произвођачима саветује да приступе удружењу, да сви заједно покушамо да дођемо до још повољнијих услова за бављење пољопривредом јер сматра да је будућност пољопривреде у младим људима. Удружени лакше ћемо доћи до јефтинијих репроматеријала и лакше пласирати робу крајњим потрошачима. Технологијом и знањем до веће и исплативије производње.