ОДРЖАНА ПРВА ИНФОРМАТИВНО ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА У РЕКОВЦУ

ОДРЖАНА ПРВА ИНФОРМАТИВНО ЕДУКАТИВНА ТРИБИНА У РЕКОВЦУ

Вишемесечна идеја о организовању трибине удружења „Млади пољопривредници Србије“ у Рековцу, добила је своју више него успешну реализацију. Наиме, удружење, односно његови млади, амбициозни и пре свега стручни оснивачи, у сарадњи са општином Рековац, одржали су трибину, односно предавање у препуном амфитеатру „Пољопривредно – ветеринарске школе“ у Рековцу, дана 29.11.2019. године са почетком у 12 часова. У складу са самим називом удружења, амфитеатар „Пољопривредно – ветеринарске школе“ је био право место за једно овакво окупљање, с обзиром на то да је предавању присуствовао, између осталих и велики број младих, односно ученика ове школе, од којих се очекује да ускоро буду носиоци, сви верују у то, препорода и развоја пољопривреде као привредне гране, не само у Левчу, већ и у целој држави.

Сами оснивачи удружења „Млади пољопривредници Србије“, Младен Минић и Оливер Алексић, који су се и обратили окупљенима, управо и потичу из Левча и нису крили задовољство чињеницом да управо из свог краја започињу организовање оваквих предавања, али је то уједно представљало и већу одговорност за предаваче. Најпре је Оливер Алексић поздравио присутне и обавестио их о самом функционисању удружења, амбициозним циљевима којима удружење стреми, досадашњим резултатима и успешној сарадњи са министарствима, пре свега Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, са различитим предузећима у нашој земљи, са компанијом „Дунав осигурање“, „Комерцијалном банком“, компанијом ,,Нектар“ чији су сокови послужени свим присутнима, као и са листом ,,Агробизнис Maгазин“.

Након тога, реч је узео Младен Минић, председник Управног одбора удружења „Млади пољопривредници Србије“. Младен, пореклом из Секурича, у општини Рековац, јесте оснивач удружења, који се након завршених студија на Пољопривредном факултету у Београду, вратио на село и отпочео производњу, основао фарму, учествовао на различитим сајмовима пољопривреде као излагач… Сопственим примером је показао да се уз паметна улагања, коришћењем субвенција државе, може много постићи и живети од пољопривреде. Младен је истакао значај удруживања малих пољопривредних произвођача, с обзиром на то да је један произвођач као самосталан, практично осуђен на мала улагања, самим тим и на мале приходе и добро познато „сваштарење“ које не даје никакве резултате. Посебан акценат је ставио на удруживање, пре свега, младих људи, људи који су у пуној снази, који могу да уложе сав труд и све расположиве капацитете у производњу, а који су истовремено и способни да се едукују, да одговоре на све изазове које испред њих поставља модеран начин пољопривредне производње, јер пољопривредни произвођач у данашње време мора бити способан и едукован како да искористи све потенцијале свог пољопривредног газдинства, а исто тако и да сазна, информише се и искористи све субвенције, олакшице и помоћ коју му пружа држава.

У току излагања, Младен је посебну пажњу посветио Конкурсу за младе пољопривреднике који је расписан од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управе за аграрна плаћања и који се завршава 31.12.2019. године. Упознао је присутне са целокупном процедуром у вези са Конкурсом, од  почетка и попуњавања пријаве, па све до самог подношења исте. Слушаоци су могли да сазнају све о целокупном процесу подношења пријаве, као и о помоћи коју у том смислу пружа само удружење, јер често приликом конкурисања сами учесници Конкурса буду одбијени због формалних грешака до којих долази услед неинформисаности, неупућености и недовољне обучености. Управо се у томе огледа значај удружења „Млади пољопривредници Србије“, јер је удружење отворено за своје чланове у том смислу и пружа помоћ у било ком облику.

Удружење препознаје и  велику шансу за мале пољопривредне произвођаче у смислу прераде производа, бављења органском производњом уз добијање потребних сертификата, брендирања производа. У свим тим идејама, велику помоћ може пружити удружење, а свакако је да ће више удружених малих произвођача бити знатно конкурентнији на тржишту у данашње време хипермаркета и увожења различитих производа из различитих земаља.

На крају излагања, Младен је истакао и потенцијале руралних подручја за бављење сеоским туризмом у циљу очувања културне и историјске баштине у свим деловима Србије. Свако од наших села, а то се, пре свега, односи и на сам Левач, има свој дух, своју историју, лепоту, представља једну оазу мира и природе, и самим тим и представља потенцијал да се кроз сеоски туризам кључно допринесе развоју привреде у свим подручјима наше земље.

Окупљеним људима су се након излагања оснивача удружења, обратиле и представнице „Комерцијалне банке“, Бранка Ковачевић и Драгана Матовски, које су упознале присутне са кредитима на које би могли да се ослоне у производњи и уједно су истакли сјајну сарадњу коју имају са удружењем. Александар Васић се обратио скупу испред компаније „Дунав осигурање“ и подсетио да се ниједна озбиљна производња данас не може покренути без обавезног осигурања, јер се на тај начин предупређују ризици које производња носи сама по себи. На крају, Раде Петровић, као власник пољопривредне апотеке „Агро – Левач“ из Течића,  највеће у овом крају, понудио је производе из свог асортимана, могућност куповине на рате и сваки вид помоћи и сарадње сваком произвођачу.

На тај начин, завршено је излагање предавача на трибини, а велики број питања који је уследио након тога, задовољна лица слушалаца и активно учествовање у свим темама, говоре управо о томе да је трибина оправдала свој циљ, да је дала наду људима да могу од свог рада да зараде и да постоје начини да се, уз сарадњу са удружењем, може поправити стање у пољопривреди у Србији. А управо је то и сврха постојања удружења „Млади пољопривредници Србије“.

Писао: Тихомир Симић